Men vem är “Sverige”?

I höst har två debattartiklar som handlar om förstatligandet av den svenska lärarkåren publicerats på Newsmill.

Den ena är skriven av två erfarna lärare som beskriver hur lärarkåren sedan kommunaliseringen ständigt ifrågasätts i sin kompetens och hur deras status sänkts. De beskriver hur Sveriges Kommuner och Landsting inte på tjugo år tagit sitt ansvar för lärare. Den enda lösning skribenterna ser är att lärarna blir statligt anställda. Deras artikel berör en önskan som finns hos de flesta lärare, nämligne att deras yrke reprofessionaliseras efter två decennier av deprofessionaliseringen.

Maria Stockhaus, ordförande för SKL:s beredning för utbildningsfrågor, ser inte förstatligande av lärarkåren som en lösning på skolans problem i sin replik . Intressant är i detta sammanhang att hon skriver om “Sverige”, som bör koncentrera sig på rekrytering av nya lärare och utveckling av lärarnas skicklighet. Men vem är “Sverige”? Ingen annan än SKL som har ett stort ansvar i att medverka till att lärares löner, arbetsvillkor och status höjs. SKL måste visa att de är villiga att ta det ansvar de borde ha tagit i nästan två decennier. Om det inte sker, så är den enda lösning vi kan se ett förstatligande av den svensk grund- och gymnasieskola!

Kommentarer (2)

 1. GO skriver:

  Problemet med Maria Stockhaus är att hon säger vad som helst, och tyvärr gör vad som helst, för att profilera sig med målet att komma in i Riksdagen.
  Hon är inte, som man skulle kunna tro, förblindad av ett ideologiskt hat mot allt som drivs i offentlig regi. Hon ger det intrycket därför att hon tror att det ökar hennes chanser till politisk karriär.
  Hon kommer nog att gå långt.
  Tyvärr.

  • friedrich skriver:

   Hej Geirolav.

   Meningen med inlägget var inte att bedöma Maria Stockhaus som person – jag har träffat henne tills nu vid ett flertal tillfällen och tyckte att hon var sympatisk. Det enda som jag kritiserar i inlägget är hennes sätt att reagera på kravet efter ett nytt förstatligandet av den svenska skolan. Men det var inte meningen att uttala mig om henne som person.

   Ha en bra dag!

   /Friedrich

Lämna en kommentar

 • (will not be published)