Blå tröjor är på plats

Nu har Almedalen dragit igång – på riktigt. I inlägget i söndags beklagade jag mig över att det inte hände så mycket. Nu är det tvärtom: det händer så mycket att man inte vet vart man ska ta vägen. I morse var 12 LR Studare på 3 seminarier samtidigt, en som handlade om dyslexi, medan en annan ställde frågan ”Förändras eller dö? Är våra organisationer öppna för alla?” Där fördes en intensiv diskussion om hur man på bästa sätt kan organisera sin ideella organisation för att kunna förbättra ungdomarnas delaktighet i beslutsprocesser.

Om någon kollade på ”Debatt” på SVT 1 i måndags kväll och var uppmärksam så kunde man bakom Anders Borg och Metta Fjelkner se en mur av blå tröjor. Det var LR Stud återigen ”in action”. Innan detta såg många seminariedeltagare; det var ett aktivt deltagande av studare. Bland annat under LR:s rapportsläpp, där politiker pratade om ”Vinnare och förlorare i den svenska skolan”. Här frågade jag våra utbildningspolitiker hur de kan vara emot ett återförstatligande av skolan när rapporten visar att nästan 60 % av det svenska folket vill ha ett återförstatligande av den svenska skolan. Ett rakt svar fick vi däremot inte.

Idag, när vi träffade Mikael Damberg, så ställde han frågan: ”Hur många är ni egentligen här i Almedalen?” Han lät överraskad när jag meddelade att vi bara var 12 personer, eftersom han hade gissade på 40!”Eftersom ni syns ju överallt”. Som jag lovade: Blå tröjor kommer att synas!

Under en knapp timme hann vi inte bara diskutera LR Stud:s satsning i Almedalen. Damberg satt mitt i Almedalsparken på några stora filtar och hade en trevlig picknick med oss 10 studare. Vi kunde berätta om vår oro angående legitimationsperioden. Dessutom berättade vi om den icke-likvärdiga SYV-utbildningen som finns i Sverige.  Han tyckte att båda frågorna var mycket relevanta och att de mesta förändringarna borde kunna genomföras. Han lovade att han kommer att hålla kontakten med oss.

Dessutom gick en namnöverlämning av stapeln igår till M. Pålsson, ordförande för Riksdagens utbildningsutskott. Hon fick efter ett litet samtal om SYV-utbildningen ett brev. Där skriver LR Stud bland annat att ”det är tydligt att förutsättningarna skiljer sig åt väsentligt mellan de olika studie- och yrkesvägledarutbildningarna, något som vi alltså inte anser är okej.” Hon lovade att återkomma.

Kommentarer (2)

 1. Mattias Edeslätt skriver:

  Ja, ni syns överallt, även i TV-rutan när jag följer almedalsveckan på SVT Forum….

  Nej, ni fick inget svar om en förstatligad skola men däremot ett viktigt erkännande om att många lärare har en oattraktiv och dålig arbetsmiljö, både i klassrummen och i de egna lärarrummen. Att miljön är dålig i klassrummen är naturligtvis ett dubbelt problem då det är elevernas främsta “arbetsmiljö” förutom de övriga lokalerna de ska vistas i när det inte är rast.

  En sak att tänka på är att eftersom en skoldag är som en “arbetsdag” för en elev, fast den kan innehålla mer eller mindre håltimmar, varför finns det inte bemannade lärosalar dit elever kan gå för att studera och få “läxhjälp” under denna tiden? Är inte det ett slöseri med lokaler och resurser att detta inte finns? Bara den “tjänsten” är berättigad en hel lärartjänst på skolan, dvs det ska inte täckas upp och belasta befintlig personal.

  Bäst jag slutar, innan jag har skrivit ett blogginlägg på din blogg 🙂

 2. friedrich skriver:

  Hej Mattias!

  Fint att du följer bloggen och när LR Stud dyker upp i TV-rutan. Jag håller med dig i arbetsmiljöfrågan och tyckte väldigt mycket om din idée som berör “läxhjälp”. Jag tror att det är till slut igen ett problem som hänger ihop med den “dåliga ekonomi” som skolorna har – så länge det inte är en tjänst som ska inriktas, varför ska man då “slänger” resurser på detta? Å andra sidan har ju en del friskolor löst precis detta problem – genom att den ordinarie lärare träffar sina elever varje dag innan och efter lektionerna. Det är bra tänkt, men innebär en hög arbetsbörd för den enstaka läraren. Men att istället anställa en lärare som är ansvarig för “läxhjälp”, det låter som en mycket bra idée!

Lämna en kommentar

 • (will not be published)