Saco Studentråds kongress

Under föregående helg var jag och fyra andra från LR Stud på Saco Studentråds kongress. Det behandlades proppar och motioner om politiska program, intern och extern fokusfråga, stadgefrågor men även frågor om fribelopp, kompensutveckling, VFU och normkritik. Dessutom valdes en ny styrelse och en ny valberedning in.

 

Men det började under fredagen. Då möttes delegaterna från LR Stud upp och hade ett möte där vi diskuterade de proppar och motioner som har skickades in. Det stöttes och blöttes redan på fredagen kring handlingarna. Dagen efter åkte delegationen till kongressen tillsammans med de andra delegationerna från de andra förbunden. När vi anlände till kongressen, som var på Bosön, registrerades vi alla in och fick mackor. Därefter startade kongressen på riktigt med olika typer av tal, mötesformalia, verksamhetsberättelse och torgskola. Redan i genomgångarna var folk på hugget kring glassval och strössel. Klubban slog fort och högt och snart var alla i ”kongressmode”. Efter lite fler tal och lunch var det dags för torgdiskussioner. Det är så kallade ”torg” där man diskuterar kring de olika propparna och motionerna. Man lägger även till ändrings- och tilläggsyrkande samt sker en typ av inofficiell röstning för att man ska få fram ett huvudförslag som sedan går in i plenum, salen där besluten sker. Vi han redan innan middagen gå igenom lite av torgen i plenum för att sedan se på lite underhållning, ”på minuten- kongressstyle”. Väldigt roligt och googla om ni inte vet vad det är. Under kvällen var det kongressmiddag med dans och fina kläder. Det blev en sen natt med mycket diskussion och mycket skratt.

 

Dagen efter, sista dagen på kongressen, vaknade nog alla med lite påsar under ögonen. Dagen började med att mötesordförande höll en dikt då det vara första advent med temat kongress. Dessutom tändes ett ljus och det snöade utanför. Efter adventsmyset fortsatte kongressförhandlingar och de resterande propparna och motionerna avklarades. Dessutom valdes en ny styrelse in med en ny ordförande och två från LR Stud valdes in. Det valdes också en valberedning där även två LR studdare in där jag var en av de två! Känner mig väldigt glad att få äran att arbeta med valberedningen under nästa år 🙂

 

Det var allt från mig denna gången. Tills nästa gång, ha det bra!

Lämna en kommentar

  • (will not be published)