Att styras av lekmän

Om jag har en verksamhet, som i mitt fall en biodling, så jobbar jag för att få ett överskott som jag kan använda till annat. Det kan vara lön, investeringar i verksamheten med mera.

 

Skolan i den kommunala verksamheten har och blir utsatt för en stor vinstutkrävning av sin huvudman. Nu är det ju inte så att nämnden eller ens fullmäktige får pengar i handen vid ett överskott som den kan roa sig med. Fullmäktige bestämmer sig helt enkelt för hur stor besparing skolan kan bära, och så ger man förvaltningen en påse pengar med orden ”med de här pengarna ska ni uppfylla skollagen och kommunens lokala mål för skolan”.

 

En besparing är i vår verksamhet att likställa med en vinst, bara med den lilla skillnaden att man tar ut den i förskott. Om sedan skolan kommer med ett underskott, ja då har skolan gjort fel och får dras med underskottet tills det är borta. Att utkräva ansvar av fullmäktige skulle kommunens revisorer aldrig komma på, då det ju är skolan som äger problemet.

 

Men självklart, det är av största vikt att medborgarna får ytterligare en sporthall att hålla under armarna eller varför inte en ny badplats som kan, i bästa fall, nyttjas 3 månader om året.

Kommentarer (1)

  1. timp skriver:

    Och lärare betalar med tid eller pengar för att få verksamheten att fungera. Enkelt.

Lämna en kommentar

  • (will not be published)