Växtvärk med konsekvenser

När vi fackliga ombud sitter i löneförhandlingar får vi hela höra av personalvetare/strateger/experter eller vad de heter att vi lärare inte kan få så hög lön eftersom marknadskrafterna är så starka: vi har en stor lärarhögskola i staden och i vissa avseenden är det som att sälja sand till araber eller snö till eskimåer. Det är tufft att få kommunen att betala bra när våra medlemmar står i kö med mössan i hand och är tacksamma att hamna på någon plocktjänst. Det är marknadskrafternas fel, inte politisk ovilja. Allt enligt tjänstemännen. (det där med 5 års utbildning och därtill hur man utför arbetet pratas det mindre om)

 

Nu börjar saker och ting förändras; mitt kära lilla Växjö växer så det knakar, både ytmässigt och demografiskt. Samtidigt har vi haft en del anställningsstopp på lärare senaste åren för att förhindra viss övertalighet. Det skapar en stor förväntan från (åtminstone) mig om att samma marknadskrafter som sabbar våra lönerörelser nu ska kunna nyttjas till vår fördel. Upp till 250 lärare de närmaste 4 åren är vad det handlar om enligt förvaltningens sätt att räkna. (om jag hade sagt en siffra hade den varit närmare 300 eftersom jag räknar om elevpengens underbetalning till antal lärartjänster, om detta längre fram).

 

Hade detta varit privat sektor 1997 och titeln varit IT-konsulter hade man kunnat begärt hur mycket som helst. Men tyvärr tror jag inte att vi från kommunal huvudman kommer att se något som helst skutt i löneutvecklingen fram till 2018. Vi har varit här förr och det händer inget. Tillåt mig att vara skeptisk. Eller kalla det realistisk.

 

 

Lämna en kommentar

  • (will not be published)