Tungt…

Det känns bittert att inte fått vara delaktig i diskussionerna kring det nya läraravtalet. Jag är otroligt nyfiken på vad som gjorde att ett I MINA ÖGON mediokert bud accepterades. Har vi glömt slagorden “10 000 mer i månaden”? 4,2 + märket + x + x kommer aldrig att ge 10 000 med min lön. Inte på många många år. Och när jag väl har det, är väl 10 000 mer värt 2500.

Jag kan tyvärr inte se någon uppvärdering av yrket i detta.

Arbetsbelastningen, återigen rundabordssamtal. Föga effektivt enligt min ringa erfarenhet.

Jag är besviken, ledsen, arg och trött på allt som har med läraryrket att göra just nu.

Enligt vad jag ska ha förstått har även Kronobergs distrikt lämnat in reservation mot beslutet.

“A scene badly written In which I must play.”

Kommentarer (25)

 1. J.P. skriver:

  Håller med dig till110%.

  Men varför skulle det bli bättre denna gång.?

  Man måste stå upp för sig själv.

  Det har enligt min mening inte LR gjort på vääääldigt länge. SKL kan ju än en gång bara gapskratta åt sin walkower seger.

  Sen tror jag att det finns ett antal individer i LR:s ledning som får betalt av SKL. Åtminstone borde de få det och inte av medlemmarnas pengar.

  LR hade inte förberett sig för att ställa till det för SKL. Man bryr sig inte.

 2. Jan-Olof skriver:

  Det blev som många befarade, varför är våra förtroendevalda så konfliktsrädda.
  Jag känner mig mycket (be) sviken av både kommun och fackliga företrädare.

 3. Ulrik Borg skriver:

  Det här är ju budet vi sa nej till plus någon hundralapp. Har dom hål i huvudet? Jaja, ombuden som knappast tillsätts i vad jag kallar demokratisk ordning har väl bra betalt ändå och bryr sig bara om lönen.

  FYRA jävla år kastar vi bort nu. FYRA f’in j..a år som går åt helvete för att idioterna än en gång går på SKL’s bluff.

  Dags att lämna yrket, dags att lämna LR. Jag är till salu, jag horar hur billigt som helst, för det är bättre än det jag får om jag stannar kvar i det här yrket.

 4. nisse nilsson skriver:

  Ett avtal klart i den gamle pedagogen Almqvists anda:
  Varför är den goda dum
  Varför är den kloka ond
  Varför är allt en trasa

 5. M J skriver:

  Jag ser detta som ett hån mot oss lärare. Ytterligare en anledning att träda ur facket. Åter igen visar våra förtroendevalda hur svaga de är, och att de inte klarar av att göra ett bra jobb. Jag hade själv avgått men jag antar att de inte har den självinsikten.

 6. Henrik Eriksson skriver:

  Lärarfacken har just begått självmord.
  Avtalet blev 4,2 första året. Märket andra året och inget bestämt för år tre och fyra. Är de verkligen så dumma? Liknande avtal har ingåtts tidigare med resultat att det blir 0% utfall för år tre och fyra. Så här har det fungerat sedan 1993 när kommunerna tog över. Vi kommer totalt sett ha tappat jämfört med övriga yrken efter år 3 och 4. Är såååååå sjukt besviken. Om “Svensson” visste vad jag/vi tjänar efter 4,5 års utb. och 7,5 år i yrket så skulle man nog förstå missnöjet. No offence svenska folket. Man får den skola man betalar för och den personal man “har råd” med. Vem vill bli lärare i framtiden? Rädda sig den som kan. Tack och godnatt!

 7. C R skriver:

  Helt makalöst!

  Så jävla glad att jag inte gick in i facket igen. Gick ur för 6 månader sedan… Nu när jag vittrade strid så tog jag kontakt med min LR-repr. Tänkte att nu kanske det är dags…

  Så glad att jag inte lämnade in ansökan!

  Då har jag de 290 kr i månaden att lägga på min privata pensionsförsäkring istället!!

  Facket är ett stort skämt!!…

 8. TRÖTT skriver:

  Måste bara hålla med, ännu en gång skriver representanter, som ska driva mitt intresse, på ett avtal som är så förbannat vansinnigt att jag håller på att spy. Jag arbetar i en kommun som inte alls väljer att satsa på skolan och vi ligger näst sist i alla statistik när det gäller satsade pengar på skolan. År 3 och 4 kommer detta avtal att ge mig en löneökning som ligger under inflation IGEN! Att gå ut med 10 000 i månaden och sen skriva på detta. Herregud. 10% i 4 år hade nästan gett 10 000. 4,2% vilket skämt. Att jag går på knäna av all arbetsbelastning då? Hur hjälper det mig att några som inte verkar fatta sitter och för samtal med SKL om detta? Rektor har rätt lägga ut mer tid än gamla USK och att beordra mig att ta andras lektioner när de är sjuka. Ska jag jobba med elever 35 h i skolan och sköta allt annat hemma?FY fn…

  Du skrev i första inlägget att Kronobergs distrikt reserverat sig. Fall alla didtrikt gör det skulle det hjälpa? Eller har vi sålt oss i 4 år IGEN?

 9. Håkan Prahl skriver:

  När jag läste om att vårt förbund tagit medlarnas bud, kändes det som en örfil. Vad tänker våra förhandlare på ? Kallar de detta ett trendbrott ? Skäms. Sälja ut lärarkåren för 500 kr mer i månaden jämfört med de flesta andra grupper. Dessutom har man tydligen inte lärt sig ett dugg av historien när det år 3 och 4 lämnas fritt till kommuner och landsting att ge den ökning som de behagar. ( prognos 0,5 % om man går på vad som skett tidigare) .
  Nej nu är det dags att efter 27 år packa sin lärarväska lägga den längst in i garderoben och söka sig till någon annan verksamhet.

 10. Lotta skriver:

  Nu gick luften fullkomligt ur mig. Sitter med gråten i halsen och undrar vad som hände? Jag som en gång brunnit för mitt yrke och inte haft annat än goda ord att säga om det. Imorgon blir det till att gå ur facket samt se som om efter annat jobb. Blir förtvivlad när jag tänker på framiden, vem kommer att undervisa min dotter?

 11. Pertti Poutiainen skriver:

  Avtalet ger oss i bästa fall 1,6% totalt under 3 år (eller 4 år) mer än övriga grupper.
  Det innebär drygt 400kr/mån på tre år i förbättring mot andra grupper. Alltså 4% av de 10000/mån som krävts. Med den takten tar det 75 år innnan vi får våra 10000.
  Fjelkner påstår att detta “innebär att vi börjar uppvärdera läraryrket”. Antingen är hon helkorkad om hon tror detta eller så är hon helkorkad om hon tror att hon ska kunna lura oss – igen.
  Jag har fått nog av detta fack som är ett stort skämt – vår ledning verkar se som sin främsta uppgift att se till att vi håller oss lugna. Nu har de lyckats genom att tvinga på oss ytterligare minst tre års fredsplikt.

 12. Britt Nilsson Faxman skriver:

  Jag håller med dig till 100% Johan. Vilka hundar ligger begravda i detta?
  Usch!
  Krya på dig!

 13. Anders Isaksson skriver:

  Dessutom finns ingen individgaranti vilket betyder att du kan bli helt utan löneökning…

 14. Pertti Poutiainen skriver:

  Det enda raka vore att återgå till tariffsystemet.
  10 tariffer med uppflyttning var 18:e månad. Varje tariffsteg skulle ge 1000 kr extra. Okej att lönenivåerna i tarifferna sedan årligen höjs med “märket”.
  Efter 15 år i yrket når man sluttariffen och har 10 000 mer /mån plus löneökningarna enligt “märket”.
  Nu är vi istället alla i “tariff 0” och blir aldrig uppflyttade. (Medges: Några exceptionellt duktiga lärare får en tusenlapp eller två extra vilket alltså motsvarar att de når tariff 1 eller kanske till och med tariff 2.)

 15. Fredrik skriver:

  Jag har en önska som jag skall lägga fram till mina kollegor imorgon, att vi alla skall sjukskriva oss på måndag. Därefter skulle jag önska att andra skolor följer efter. Sen kan alla kommuner själva ta hand om sina invånare som får eventuella problem då deras barn inte kan gå till skolan.

  Vi måste visa att vårt yrke inte bara är samhällsnyttigt för framtiden, utan även att skolan har en viktigt samhällsroll i nuet. OCH då inte bara viktigt för att våra barn skall få en utblidning, utan även för att hela samhällsmaskineriet skall fungera.

 16. Taru Huhta skriver:

  Jag gissade redan från början på att mer än en tusenlapp blir det inte i år men att skriva på ett 4 årigt avtal kunde jag aldrig ens drömma om. Så oklokt och fegt… Hade kunnat acceptera tusen lappen och ett årigt avtal men inte detta!!!

 17. Thomas d skriver:

  Jag har bestämt mig för att sluta nu efter många år i yrket… Hur i helvete kan 10000 kr mer i månaden förvandlas till…. Ja.. Ingenting.. Det var nog 6 år sedan jag gick ur facket. Dom var ju usla redan på den tiden. Undrar vad de gjorde med alla pengar man betalat i ett flertal år… Nu lär dom nog tappa en hel del lärare. Vem kan överhuvudtaget tycka att de är bra förhandlare?

 18. Motvalls skriver:

  Nu har jag bestämt mig! Tyvärr för alla elever så kommer min undervisning i fortsättning att endast uppnå kriteriet för betyget E. Till SKL kan jag bara säga:-“ni får vad ni betalar för”

 19. Patrik skriver:

  Många räknefel här! Uppvärderingen innebär att vi får någon hundralapp mer än civilingenjörer i år och några hundralappar mindre nästa år. Alltså en nedvärdering!

 20. willie skriver:

  Det stora problemet med vårt förbund är är att de är idealister, de tror verkligen det bästa om sin motpart. En idealist är rolig att prata med. Den är gemytlig och skapar sällan några problem om dess motpart verkar vara ärlig. Men vår motpart är inte ärlig det är ett cyniskt monster som skiter i sina anställda då dessa endast kostar pengar och elever är av ondo. Jag hade en kollega igår som föreslog att vi skulle strejka mot vårt eget förbund, det hade varit en syn det! Då hade vi åtminstone fått uppmärksamhet och en situation inom svensk fackföreningshistoria som hade varit värd att komma ihåg. Jag tror att situationen hade varit en annan om de faktiskt hade frågat medlemmarna vad de ville! Om man nu skall sluta ett avtal för fyra år då bör man ha någon form av medlemsomröstning och i detta fall hade utgången blivit solklar. Strejk för att visa att vi medlemmar åtminstone bryr oss om hur vi blir behandlade.

 21. Bertil Mathiasson skriver:

  Detta måste väl ändå vara dödsstöten för LR och den sittande ledningen.
  Hur skall man kunna sitta kvar med hedern i behåll efter detta svek.
  Men det är klart, man har ju erfarenhet av tidigare svek och då fortsatt
  som om allt vore frid och fröjd och i hopp om att medlemmarna inget gör.
  Jag tror att man nu äntligen har fel.

Lämna en kommentar

 • (will not be published)