Om livslön, arbetsmiljö och status

I år ska jag fylla 40. Jag är sålunda just nu 39. Jag läser på Sacos hemsida att ”vid 39 års ålder har en genomsnittlig akademiker tjänat in sin utbildning.. Min studieskuld efter 12 år som lärare ligger någonstans mellan 150 000-200 000. Det känns som att jag ligger långt under en ”genomsnittlig akademiker” och kommer göra det till den dag jag begravs. Däremot har jag en utbildning som är mycket längre än en genomsnittlig akademikers: grundutbildningen är 5 år, lägg därtill ett otal extrakurser som tillsammans utgör mer än 2 år. Det som nog är värst är att jag med min utbildning tjänar mindre än snittet för dem som endast gått en gymnasieutbildning. Man bör fråga sig själv vilka incitament som finns för att vilja bli lärare.

Inte nog med detta: jag är en akademisk grovarbetare med tanke på de senaste larmrapporterna i media. I Svenska Dagbladet kunde man häromdagen läsa att ”Lärare är den yrkesgrupp som upplever sig ha den sämsta arbetsmiljön”. Besvärlig fysisk arbetsmiljö, störande ljud och buller, dåliga arbetsrum samt dålig psykisk arbetsmiljö. Man bör fråga sig själv vilka incitament som finns för att vilja bli lärare.

Inte nog med detta: vi har en huvudman som merparten av lärarkåren inte vill ha. Ca 300 olika kommuner, med olika ambitioner och budgetar för att genomföra vad staten föreskrivit. Samma huvudman som vill omvandla det fria och kreativa yrket lärare till en administrativ tjänst. Fler och fler riksdagspolitiker börja så sakteliga skifta åsikter men Sveriges kommuner och landsting stretar emot. Om staten tar över måste pengarna gå till skolan och inte stoppas in i andra ekonomiska luckor. Man bör fråga sig själv vilka incitament som finns för att vilja bli lärare.

Inte nog med detta: vi har en skola med sjunkande resultat. Alla frågar sig – varför? Lärarna får bära hundhuvudet samtidigt som det i enlighet med marknadskrafternas inverkan står helt klart att man får vad man betalar för. Alla vill ha en bra skola, men ingen politiker på kommunnivå vill öppna plånboken för att betala för den. Man bör fråga sig själv vilka incitament som finns för att vilja bli lärare.

Kommentarer (5)

 1. Pekka Karvonen skriver:

  Det du beskriver är illa, men vardagen är ofta tom. värre på vissa friskolor.
  Kontorstid 8-17, men kombinerat med sporadiska kvällsinsatser som öppet hus och studieinfoträffar. Sådana genererar flextid som, då de tas ut, belastar kollegorna. Friskolorna ger generellt också en sämre löneutveckling än de kommunala huvudmännen. Detta är en del av förklaringen till tex. Academedias senaste toppvinster.

 2. timp skriver:

  Varför har inte facket siffror på detta? Hur hög ingångslön och vilken löneutveckling måste en lärare få för att inte hamna i en fattigdomsfälla? Sluta lita blåögt på att arbetsgivaren betalar så bra att det lönar sig ekonomiskt att utbilda sig. Och det hjälper inte med individuell lönesättning – jag har tittat på det också – du kan behöva arbeta ihjäl dig för några brödsmulor. I din ålder och i din situation kan du inte hoppa runt från skola till skola och driva upp din lön och inte bry dig om undervisningskvalitén?

 3. Flerämneslärare Övik skriver:

  Du har 100% rätt… Själv så har jag pluggat 10 år för att ta behörighet för samhällskunskap, filosofi, psykologi, historia, idrott & hälsa och religionskunskap… Men ändå så har jag en lön på 17.000kr i handen efter skatt… Jag fick ta extra lån (förutom CSN) för att plugga till det som jag alltid ville undervisa i… Jag kommer liksom du, ALDRIG tjäna in pengarna som jag “investerat” i.

  Som Även “Pekka” nämner, så tjänar Academedia på oss “humanist-lärare”, då det finns så jäkla många utav oss (dock extremt få med 6 ämnen)… Jag har jobbat på 4 friskolor, varav 2 av dem var Academedia, och jag måste hålla med… Löneutvecklingen är rena skämtet.

  Själv funderar jag starkt på att sluta jobba som lärare, utan istället satsa på försvarsmakten istället… Löneutvecklingen är betydligt bättre samt att du har staten som arbetsgivare. Bara här i Västernorrland så har ca 15 lärare sagt upp sig, och många fler kommer säga upp sig…

  Att vara anställd för 100%, men jobba 150% och inte ens få betald för de extra 50% är rena skämtet… för att inte ens tala om allt sk*t man får från kommunen, föräldrar, elever och sin egen arbetsgivare.

  En lärare idag 2014 i Sverige, har mindre befogenhet än en undersköterska. Ändå så måste vi plugga 5 år (minst) för att få undervisa för de slavlöner som vi får:

  Något drastiskt måste hända… antingen så gör de (våra korkade politiker) oss statliga och ger oss den lön andra statliga tjänstemän har, eller så tycker jag att SAMTLIGA lärare, från Norrbotten ner till Skåne bör gå i STREJK… Ingen “laglig” strejk, utan en riktigt “old fashion” – Ådalen – strejk. Vi måste visa resten av världen hur vår “kära” Sverige, egentligen behandlar sin lärare och akademiker.

 4. Fredrik skriver:

  Det är tragiskt men också ytterligare ett bevis på det rådande kunskapsförakt som råder i Sverige. Jag har själv lyckats att närmast fördubbla min bruttolön och det genom att flytta utomlands. Troligtvis måste fler lärare sluta arbeta inom skolans värld för att det ska bli någon ändring.

 5. Hans-Olof Söderberg skriver:

  Nu ska vi inte va bittra Det ska ju bli bättre säjer man nu, och har sagt i c:a 40 år hurra !!!
  Kejsaren har fått en jättehög med nya kläder under denna tid .Men likväl är han ändå naken ! Kan någon begripa det ???

Lämna en kommentar

 • (will not be published)