Om äpplen, päron och konsten att skilja dem åt…

I måndags gjorde vår utbildningsminister inte oväntat ett utspel med nya reformer som omfattar tydliga karriärsteg. Varje steg beskrivs med huvudsakligt innehåll och tänkta lönenivåer.

Några frågor som dyker upp i samband med detta är bland annat: 5000 och 10 000 mer än vad? Tarifflöner finns ju inte, vilket gör att det kan skilja ganska mycket mellan kommuner på löneläget för förstelärare och lektorer. Dessutom ska huvudmannen själv i princip definiera innehållet i tjänsten, vilket kan göra att vissa kommuner kommer piska s—-n ur sina nya karriärister till betydligt lägre kostnad än andra, mer ansvarsfulla. Cyniskt tänkt? Haha, självklart… Man behöver inte vara Stephen Hawking för att inse hur detta kommer att slå när kommunala klåpare stoppar ner fingrarna i syltburken.

Nu till avtalsrörelsen, som medborgare, inte har ett dugg med ovanstående att göra. Till skillnad från det som står här ovanför tar avtalsrörelsen fasta på samtliga kommunala lärare, inte bara några få med specialtjänster.

Detta till trots kommer troligen SKL och andra intressenter att baka in för att få deras bud att smaka sötare. Men återigen, blanda inte ihop saker och ting.

Det enda Lärarnas Riksförbund ska ta ställning till är det som lägges på bordet ur medlarnas händer.

För att vara tydlig, så är här ett äpple:

Och päron:

Eller hur var det nu?

Kommentarer (3)

  1. lrradicals skriver:

    Snyggt!
    Inte kan de väl sockra budet med Björklunds statsbidrag, de har ju inte med avtalsrörelsen att göra:)

  2. Måns Mossa skriver:

    Med tanke på hur tidigare rörelser varit är jag rädd för att de inte bara kommer blanda äpplen och päron. Risken är stor att det blir pannkaka av allt när de tidigare inte kunnat skilja på kakor och morötter….

Lämna en kommentar

  • (will not be published)