Ny Dackefejd i Småland på gång?

– I hovedsta Stockholm sitter e’ däka som ter sej rätt go i huvet. Ho’ verkar tycka att vi lärare e lite tykna å katiga, å då vill ho’ ta väck möcke’ av de’ vi tycker e gött. Därför ska ho’ inte få de’ så nimmt, nä – de’ blir nok rätt illavuret va’ de’ lider.

Ja, Småland har en historia av att inte foga sig under, eller kuvas av centrala potentater. Så inte heller gentemot SKL. Jag, tillsammans med andra förtroendevalda vet precis vad våra medlemmar tycker och tänker kring avtalet. Vi går inte med på skambud eller mediokra till intet förpliktande formuleringar.

Våra medlemmar vill ha betalt för kvaliteten på det arbete de gör, det samhällsansvar man tar och den utbildning man har investerat i, samt komplexiteten i professionsutövandet.

Märket + 1,4 %? Piuh – glöm det!

Våra medlemmar vill dessutom ha ett yrke där huvuddelen består av undervisning och därtill relaterade uppgifter. De vill inte ha ett yrke där man i fem år förbereder sig för en sak, och sedan måste arbeta med något annat. För att förändra detta krävs centrala regleringar kring arbetstid och dess innehåll – något som SKL inte verkar intresserade av.

Kanske Danmark idag precis som för 470 år sedan vill stödja ett nationellt Dackeuppror gentemot centralmakten SKL? I alla fall finns där goda idéer om hur man ska hantera lärares arbetstid. Inte heller här lyssnar SKL på lärarna.

Konflikt på G? You bet! I alla fall om jag får vara med och bestämma! (och det får jag!)

För övrigt anser jag att skolan ska förstatligas.

Kommentarer (3)

 1. Reine Hindberg skriver:

  Dä sa va en redig smålänning te å leda ett redigt uppror 🙂 Men medlemmarma i Malmö hjälper gärna till.

 2. Mike skriver:

  Ungefär som hos Polisen, då med andra ord..
  Går inte att få en skälig lön där, med tanke på arbetsförhållande och utsatthet..
  Visst, gnet ger endel..men inte på långa vägar vad det kostar på för personalen..

  ..om det ens blir en tjänst som önskas…

Lämna en kommentar

 • (will not be published)