Ny roll, samma ämne – framgångsrik utbildning för flerspråkiga elever

Med anledning av att jag från och med höstterminens start har ett nytt uppdrag har jag inte kunnat bidra med några nya inlägg som ämnesspanare. Min nya roll är att jag arbetar som adjunkt i svenska som andraspråk på Högskolan Väst.

Även om rollen är ny, är området detsamma, och handlar om svenska som andraspråk. Mina försök i klassrummet att skapa framgångsrik utbildning för nyanlända elever, till att reflektera, sammanfatta och dela med mig på min blogg och i föreläsningar, till att organisera och jobba stadsövergripande för att så småningom skriva en bok och ett kapitel för LR i ämnet så innebär ändå min nya roll att det har varit massor av nytt att sätta sig in i! Det finns massor att lära och massor att utveckla. Vilken tur jag ha erfarenhet från verkligheten ute bland eleverna, förförståelse i ämnet och lyckan att mina kollegor har höga förväntningar och ger mig mycket stöd. En för mig helt ny miljö som innebär nya arbetsuppgifter, nya saker att lära och som tur är, många erfarna kollegor att fråga.

Med kurser inom Svenska som andraspråk, utbildningar i Lärarlyftet och uppdragsutbildningar från Skolverket inom ramen för Samverkan för bästa skola känns det meningsfullt att vara en del i ett kompetent team för att:

Bidra till att den svenska skolan kan erbjuda framgångsrik utbildning för flerspråkiga elever.

Som avslutning av mitt uppdrag som ämnesspanare kommer jag att föreläsa i Lärarnas Riksförbunds monter (C04:20) på Bokmässan, torsdag den 22 september klockan 15.00- 15.30. Mitt pass heter Nyanlända elevers språkutveckling, en fråga om pedagogik — inte teknik!

Vi kanske ses på bokmässan?

Tack för mig här på LRbloggar!

Hülya Basaran

Förresten, hoppas du inte missat boken från LR; Vi får det att funka! Framgångsrika exempel på IT i skolan. En antologi med lärare som delar med sig av hur de använder IT i sin undervisning. I boken bidrar jag också med ett kapitel. Boklansering och panelsamtal sker under torsdagen på bokmässan med bland annat Åsa Fahlén och Gustav Fridolin kl.11.15. Hoppas vi ses 😉

bokmassan-3

Lämna en kommentar

  • (will not be published)