Sänk läraryrkets status 2016!

Har du som nyårslöfte att sänka läraryrkets status under 2016 men är osäker på hur du ska gå till väga? Misströsta ej! Här kommer en enkel checklista du kan följa!

Som enskild lärare kan det tyckas hopplöst att påverka läraryrket i negativ riktning. Jag menar, jag är ju varken en Stor Stygg Facklig Organisation, Pappa Staten eller ens en Ondskefull Huvudman, så hur gör jag? Sanningen är att alla kan vi dra vårt strå till stacken för att förstöra läraryrkets arbetsvillkor och attraktivitet och här följer en lista på saker att tänka på.

1   Ta aldrig ut OB-tillägg för föräldramöten, öppet hus eller eventuellt annat arbete du beordras utföra på kvällar och helger.

2   Begär aldrig ut övertid för övertidsarbete.

3   Begär aldrig ersättning i enlighet med Bilaga L om du åker på läger eller klassresor med dina elever. Förutom att du härmed har bidragit till att sänka läraryrket slipper du också, som grädden på moset, bekymra dig om vad som menas med “Bilaga L”.

4   Säg alltid “ja” när rektor ber dig vikariera gratis för en kollega som är sjuk.

5   Säg alltid “ja” när rektor frågar om du kan ta en extra undervisningsgrupp.

6   Kräv aldrig att få faktisk kompetensutveckling – nöj dig med det du får.

7   Undervisa extra i ämnen du inte är behörig i.

8   Godkänn allt och alla.

9   Begär aldrig kompledighet och om du ändå får sådan – ta aldrig ut den.

10 Rätta nationella prov hemma, gärna på loven och helgerna.

11  Ta självmant på dig okvalificerade arbetsuppgifter som inte har med undervisningen att göra. Vad sägs om att jobba i elevcaféet? Eller kanske lite extra rastvaktande?

12  Hjälp aldrig en kollega. Någonsin.

13  Visa aldrig empati när en kollega mår dåligt av arbetsbelastningen

14  Säg, så ofta du kan, “äh, det spelar väl ingen roll om man kan någonting. Huvudsaken är att man är en vuxen som bryr sig!”

Som du märker finns det rätt mycket en enskild lärare kan bidra med till läraryrkets förfall och om vi alla hugger i tillsammans, kan 2016 bli det sämsta året någonsin!

God fortsättning!

 

Kommentarer (10)

 1. Carro skriver:

  Haha, ja alla korkade lärare som hittat till yrket pga för lågt intagningspoäng och brist på lärare. “Jobba” på nu. Och var närvarande framför allt. Det är det ända som räknas. Sitt i timmar och lyssna på någon idiot som plötsligt fått en idé och tar för givet att alla lärare jublar och överväldigas över “föreläsningen”. Som inte gav ett skit men upptog all planeringstid till förberedande av lektioner FÖR ELEVERNA!! Så när jag kommer hem uttröttad av massa irriterande sk diskussioner o grupparbete ska jag då urtrött åka hem bara för att sätta mig att planera nästa dag…på min fritid. Och GRATIS! Det är Slut med det. Man får vad man förtjänar herr huvudman! Bort med Utbildningsförvaltningen, bort med Volvo IT, bort med idiotiska uppköp av “dyra kurser” ss PRIO etc. Börja där….det är en lååång väg att gå..Mer makt till oss riktiga lärare annars slutar vi. För strejka det har ju vårat fantastiska fack sett till att det går nte. De har skrivit på avtal som inte gynnar oss!!! Utan vår arbetsgivare. Härligt! SMART! UNDERBART! Vi är alla grundlurade. Och vi betalar dessutom för det!

  • Fredrik Andersson skriver:

   Hur avgör du om avtalet gynnar oss eller inte när det inte följs? Vad spelar det för roll att det finns knivskarpt angivet i regelverket att rättning av nationella prov ska rymmas inom den reglerade arbetstiden och att proven aldrig får tas med hem, när 10 000-tals lärare bär hem proven och rättar dem på helgen (utan att begära övertid)? Är det då avtalet som är problemet?

   Strejkrätten lämnar man ifrån sig om man vill ha ett kollektivavtal. Är inget konstigt med det – så fungerar det i Sverige. Dessutom – nar vann någon senast en strejk i offentlig sektor?

 2. Anna Beckman skriver:

  Försökt få mina kollegor att förstå detta i flera år…

 3. Tony Rohner skriver:

  Kan du inte få ut den i pressen——-Förstärk gärna att vara nöjd med en 27%-ig lönereduction under de senaste 15 åren ( 3 miljoner brutto på livslönen) samt 40% reduktion av normal pension-

  • Fredrik Andersson skriver:

   Du får nog kolla upp dina siffror en gång till. Sedan år 2000 har lärares reallöner ökat i Sverige. Först långsamt, fram till 2012, sedan snabbt. Om du däremot kollar på perioden 1970-2000 snackar vi lönesänkning!

 4. marie nordli skriver:

  Du glömde en sak på din lista. Många använder sin privata mobiltelefon för att ringa och sms:a elever och deras föräldrar

  • Fredrik Andersson skriver:

   Jag har ett abonnemang med oändliga gratis-SMS men visst, du har rätt.

 5. Erik skriver:

  Tänkte på det här med att rätta prov på loven. Det är ju hemskt! Arbeta medan andra heltidsarbetande är lediga. Vilken verklig årsarbetstid har lärare? Jämför denna arbetstid med vanlig heltid, stå på er och begär övertidsersättning vid arbete på loven!

  • Fredrik Andersson skriver:

   Vi kan bara begära övertidsersättning för reglerade arbetsuppgifter. Just rättning av nationella prov är en extremt reglerad arbetsuppgift som så gott som alla lärare utför utanför reglerad tid.

   Lärare har samma årsarbetstid som de flesta i Sverige, i vårt fall 1767 timmar/år.

Lämna en kommentar

 • (will not be published)