Nio frukter i en fruktskål

“Satir” lär betyda just det, “fruktfat” eller “fruktskål” på latin. I den lokala morgontidningen fanns en vacker liten fruktskål med nio stycken utsökta frukter. En samhällsbetraktelse i Jonathan Swifts anda. Det är underhållande och samtidigt träffande. Det sägs att skolan skall förbereda ungdomarna för vuxenlivet, men mycket av den idioti som härskar i vårt utbildningsväsen argumenterar emot detta enligt min mening. Är det inte så att vi lärare många gånger är ålagda att utföra uppdrag som vi egentligen vet leder till raka motsatsen?

 ”Hur gick jobbintervjun?”

”Ah, vet inte om jag vill ha jobbet – de förväntade sig att jag skulle komma redan på morgonen varje dag och sen, typ, hänga där till kl4”

Det bör väl tilläggas att många ungdomar tar eget ansvar – all heder åt dem. För systemet som sådant ålägger dem egentligen inte att ta ansvar. De gånger eleverna förväntas ta ansvar handlar det mer om sådana spörsmål som vi lärare har fått utbildning i att sköta. När de sedan misslyckas med att göra vårt jobb blir det utredningar och åtgärder. Helt skruvat egentligen…

 :

För er som har förstört synen genom allt för idogt ifyllande av IUP och författande av skriftliga omdömen finns en större bild av insändaren på denna länk.

Lämna en kommentar

  • (will not be published)