Tärningar som stöd för att skriva och tala

Jag har tidigare skrivit om olika sätt att väcka den skriftliga inspirationen dels i ett inlägg där jag hade satt ihop olika stödfrågor för att skriva utifrån ett nytt perspektiv och även i ett annat inlägg för att få förslag på olika börjor. Denna gången kommer ett tips om hur du med hjälp av en tärning kan stödja elevens skrivande i att bygga upp en berättelse. Det i såg är inget nytt men jag har kryddat upplägget med en av mina favoriter – en Canva.  Detta för att ge förslag på vad varje siffra ska symbolisera. Detta blir ramen kring berättelsen och sedan är det upp till eleverna att fylla på berättelsen med stoff.

Jag valde att låta eleverna vara med i skapandet av Canvan på vår smartboard och det blev et effektivt sätt att sätta in dem i skrivuppgiften och de fick vara med och ge förslag på karaktärer, miljöer och saker som skulle ingå i berättelsen. Ett tips är att även göra detta i engelskan. När du skapar en Canva kan du även skapa en kopia på en gång och sedan bara fylla i resten av uppgifterna med varje ny grupp. Jag testar denna gången att låta “min” Canva vara redigeringsbar så kan nu skapa fler under varandra och låta de som är färdiga vara kvar ovanför.

Om du låter eleverna använda riktiga tärningar så kan det vara bra att ha dem på ett underlägg så de inte låter. Man kan även använda interaktiva tärningar. Det finns de som faktiskt snurrar runt men du kan även hitta mallar att skriva ut för att vika en i papper. Om du gör det sätt gärna ihop en manual för att vika ihop den så får eleverna även träna på att följa en instruktion.

Tärningarna behöver inte heller bara fungera för att skriva. De fungerar utmärkt för att prata i grupp där de tillsammans får hitta på en muntlig berättelse. Denna kan sedan fungera som stöd för att skriva om man vill ha ännu mer stöd för skrivandet.

Klicka på bilden för att få fram en redigeringsbar Canva. Lycka till!

tarningar

Här finns en pdf för utskrift: tarningar

Kommentarer (2)

  1. Ulla skriver:

    Bra och användbart! Tyvärr så funkar det inte för mig att klicka på bilden. Min Canva tar inte emot. Generellt tycker jag att det är bättre lägga bilder som bilder eller pdf, då kan många fler göra sig glädje av det, utan att gå via appar som iochför sig kan vara fräsiga, men som tarvar mer. Tack för ett bra inlägg och ett användbart tips!

    • Annika Sjödahl skriver:

      Hej! Vad roligt att du kan använda upplägget. Bilden som ligger i inlägget är en jpg och du bör kunna ladda ner den gm att högerklicka på den. Om du vill redigera bilden kan du använda den via Canva tänkte jag. Ska fundera vidare över varför man inte kan ladda ner bilderna via Canva och hur jag ska lösa det. Det ska inte vara krångligt på något sätt och förut har det fungerat smidigt men efter veckans workshop har jag fått klart för mig att det inte går att ladda ner som pdf längre.

Lämna en kommentar

  • (will not be published)