Ungdomspolitiker vill förstatliga den svenska skolan!

Nu är LR Studs Utbildningskonferensen 2011 förbi. Alla som deltagit har kommit hem till sina lokalföreningar fulla med nya idéer och engagemang.

Konferensen temas var ”Likvärdighet inom SYV- och lärarutbildningen.” Deltagarna från hela landet konstaterade väldigt snabbt att det fortfarande är många återgärder som måste tas för att skapa likvärdiga utbildningsmöjligheter. Diskussioner mellan deltagarna gjorde att de fick upp ögonen för sina utbildningars likvärdighet. Några av de hett diskuterade ämnena var problemen med VFU-placeringar, lärarledda undervisningstimmar och finansieringen av ”kassakossan” lärarutbildningen. Konsten att vara förälder, bli sjukskriven eller ha ett handikapp under sin utbildning diskuterades också.

Under söndagens paneldebatt med studentpolitiker som handlade om en likvärdig skola framfördes överraskande åsikter. På frågan om vilka som var för ett förstatligande av grund- och gymnasieskolan lyfte Erik Unogård från Kristdemokratiska Studentförbund snabbt handen. Erika Karlénius (@ErikaKarl), språkrör för Miljöpartiet Student var inte så glad över ställningstagandet, vilket visades i LR Studs egen twitterkanal (#LRStud): ”Kul att debattera med övriga studentförbund men ibland svårt då de ej tycker som moderpartiet & felaktig bild av koncensus uppstår.#LRstud”. Men kanske är det bäst att gå emot sitt moderförbund om man förstått tidens tecken rätt? I många andra frågor har studentförbunden varit först ut med förslag på förändringar, vilka moderpartierna snappat upp…

Lämna en kommentar

  • (will not be published)