Stockholm Stad borde skämmas

I det nya läraravtalet har det första året ett garanterat utfall för arbetstagarorganisationen på 4,2 procent. I den individuella lönesättningen betyder detta att den genomsnittliga löneökningen i kommunen skall vara 4,2procent.

I Stockholm har det garanterade utfallet tyvärr tolkats som ett tak och i ett pressmeddelande i torsdags skriver kommunen att de kommer att ge sju skolor möjligheten att ge sina lärare 0,5 procent högre löneförhöjning men samtidigt välja ut sju skolor där lärarna endast kan få 3,7 procents höjning.

Jag kan för mitt liv inte förstå hur Stockholm Stad kan komma till något så dumt. För det första så är inte 4,2 procent ett tak. Ingela Gardner Sundström har skickat ett brev till alla kommunordföranden där hon skriver:

“Jag vill dessutom understryka att 4,2 procent och 2013 års industrimärke är ett golv – inte ett tak”.

Det går absolut att satsa på bra skolor om man vill göra det utan att förvägra andra skolor att fortfarande ha det garanterade utfallet.

För det andra så ska skolans verksamhet bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet och bör inte bygga på idéer från affärsvärlden. Jag vill se det underlag som Stockholm Stad har för att motivera att lägre nivåer på skolor får lärarna och eleverna att prestera bättre. Forskning som vi har hänvisat till tidigare visar tvärtom att generella lönehöjningar ger ökade kunskapsresultat eftersom högre lön attraherar högre presterande studenter till professionen, förbättrade lärarlöner förstärker statusen för professionen och stärkt relativlön håller kvar duktiga lärare i yrket.

Dessutom kan Stockholms infall kopplas till internationella trender som påverkat västvärldens skolsystem sedan 1980-talet. Dagens ledarsida i DN gör klokt koppling till det amerikanska skolsystemet:

”I USA stiftades 2001 en federal lag som blivit känd under namnet ’No Child Left Behind’. Den ålade delstaterna att testa alla elever och kräva av skolorna att de förbättrar sina samlade resultat. De som misslyckats med det har utsatts för sanktioner. Ytterst har de hotats av stängning. … Modellen har allvarliga brister. Först och främst finns en avgörande skillnad mellan försäljning och undervisning. Medan intäkterna finns där som ett odiskutabelt faktum är skolans resultat mer svårfångat.”

I SvD utlovade Stockholm Stad att de skulle satsa på lärarna. Att då slaviskt hålla sig till den garanterade nivån genom att premiera några skolor på bekostnad av andra är inte att satsa på lärarna. Att sedan införa ett system som inte ens fungerar i USA där skolor ska straffas till bättre resultat, Stockholm Stad borde skämmas.

Kommentarer (8)

 1. Bengt skriver:

  Sthlm stad såg väl att det liksom var “fritt fram” efter det att lärarfacken så lätt hade vikt ner sig i årets avtalsrörelse trots “skramlet”!.. Annars hade de nog inte vågat göra detta..

  Reflekterar
  // Bengt

 2. Alexandra Alexanderssob skriver:

  Helt rätt det du skriver. Dessutom kommer det knappast hjälpa betygsinflationen. Lönen ska inte kopplas ihop med elevernas resultat enligt mig, det leder bara till högre betyg ej ökade kunskaper hos eleverna.

 3. Thomas Sköld skriver:

  Förväntar sig LR något annat när man inte har lärt sig att skriva ordentliga avtal. Efter nästan 100 års erfarenhet av fackligt arbete har man inte lärt sig att arbetsgivarna betalar så lite som möjligt. Det vill säga golv blir tak och man tolkar allt till det billigaste för kommunerna. Man avhänder sig ansvaret på riksnivå och låter skolornas LR representanter få ett elände.

  • Joe Hill skriver:

   Som kineserna sagt ditt tak är någon annans golv.
   I min kommun fick en politiker för några år sedan 22%
   Men i nästa kommunval skall vi stryka de namn som förmenar oss rätten till en
   en rättvis löneutveckling.
   Vi är många dom är få.

 4. Anna skriver:

  Mette Fjelkner och LR. Ni måste sätta ner foten! Detta är helt oacceptabelt. Vi lärare tappar helt förtroendet för vår huvudman. Vad förväntas? Att vi ska bli mer professionella? Jag tror jag ber att få bli inlagd ett tag för världen är just nu obegriplig . Är inte ett golv ett golv och ett tak ett tak längre?

 5. sören holdar skriver:

  Notera var skulden ligger! Inte hos de fackliga organisationerna utan hos de arbetsgivare för vilka SKL tecknar avtal. Tillochmed Ingela Garner -Sundström (se citat ovan) påtalar otvetydigt att de 4,2 procenten är att se som ett golv. Det är SKL som inte ser till att hantera hästarna i hagen, eller snarare hundarna i hägnet. Vore jag en fluga i taket då Metta Flerkner ringer Ingel Gardner-Sundström skulla kanske de åhörda konversationen kunna lyda
  _ Gardner-Sundström.
  – Hej Ingela! Metta här.
  – (Djup suck) Ja hej du.
  – Du. Var håller de på med i Stockholm? Är det här någo vi kan förvänta oss både här och där?
  – Ja . . . Oss emellan. Vad ända in i helsefyr ska jag göra? Vi skriver ju tillochmed kommunerna på näsan om GOLV inte tak.
  – Nästa avtalsrörelse du
  – Jag vet Metta, jag vet. Jag vill gå in pension, jobbar ju redan på övertid

 6. Anna R skriver:

  Hej Fredrik!
  Lr har inte strejkat på säkert 20 år.Nu syns behandlingen och det kommer mer. Enskilda skolors ekonomi är också en faktor som tas med i beräkningen av lärarlöner. Ett facklig förbund som inte menar allvar och visar musklerna någon gång tas inte heller på allvar.
  Om nu inte huvudstadens fackliga företrädare kallar varenda skolombud till ett möte där strejkaktionen planeras i detalj kommer denna lönesättning spridas till övriga landet. Strejken handlar om den myndighetsutövning som betygssättning utgör, elever som drabbas, den nedvärdering av yrkets status som skett och sker, den förnedrande behandling av akademiker som sker, det mångsyssleri rektor och lärare ska pyssla med osv osv. Stockholm Lr som antagligen är störst måste visa vägen. Anlita experter utifrån.

Lämna en kommentar

 • (will not be published)